Wanneer de zeeverkenners hun boten omvaren is dat elk jaar het einde van het vaarseizoen. Zaterdag 14 november zijn de vletten en een sloep van de wilde vaart omgevaren in de sleep met de Baraai. De oudste zeeverkenners helpen - varen - mee en hebben een mooie dag op het water. Na het omvaren gaan de vletten uit het water en worden ze voor het winteronderhoud naar een droge loods gebracht. De winter komt er aan en de zeeverkenners ook ... zij zijn in de winter, net als de orca's, op het fort te vinden.