Image is not available
Image is not available
Slider

Natuurlijk wilt u als ouder/verzorger graag weten wat we nu eigenlijk doen elke zaterdag. Om u een beeld te geven is hieronder wat informatie te vinden.

logo

Hoe en waarom zijn we ontstaan?

De leeftijd van de scouts speltakken binnen Scouting Nederland is van 10 tot 15 jaar. De Zeeverkenners van onze scoutinggroep fietsen vanaf Moerman Meubel Promenade naar het zomeronderkomen “ZVC Oosterland” nabij Brielle. Voor scouts van 10 jaar is dit nog een aardige opgave. Daarbij is de maximale leeftijd bij de Zeeverkenners 16 jaar. Als daar 10-jarige scouts bijkomen geeft dit een groot leeftijdsverschil. Daarom is omennabij 1997 de Junior Zeeverkenners tak ontstaan.

adriaan witte en rob

Tijdens een kamp in 2003 bij de Kagerplassen stonden de toenmalige Junior Zeeverkenners van Hellevoetsluis naast de Tritongroep uit Culemborg. Nadat we hadden kennis gemaakt met de ‘buren’, kwamen we te weten dat het een groep Zeeverkenners en een groep Orca's was. Deze Orca groep was een zelfde soort groep als onze Junior Zeeverkennersgroep en had eenzelfde doel: het verkleinen van de overgang tussen de welpen en de verkenners.

Toen wij vernamen dat er landelijk nog 4 à 5 groepen waren die een Orca's speltak hadden, was het voor ons een kleine stap om deze naam bij Scouting Hellevoetsluis te introduceren.

Zoals je bij de Welpen een "Horde" hebt, hebben we bij het Waterwerk "Wacht". Voor onze nieuwe speltak moesten we nog op zoek naar een passende naam voor onze "Wacht". Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij de eerste Schipper van Scouting Hellevoetsluis, de heer Adriaan Witte. Zoals op de foto te zien is overhandigde hij het nieuwe naambordje aan de toemalige Teamleider (Schipper) van de Orca's, Rob Lapré.

Nadat de introductie had plaatsgevonden in de Teamleiders vergadering in September 2003 en de naamswijziging werd goedgekeurd, werd er gewerkt aan het herinstalleren van de leiding en kinderen.

Nu, 12 jaar later, zijn wij nog steeds diezelfde Orca's groep.

 Opkomsten:

zeilen

Zoals u misschien al weet, houden wij tijdens de zomermaanden op een andere locatie onze opkomsten. Bij het Brielse Meer hebben we een gebouw waar we gebruik van maken op het “Zeeverkennerscentrum Oosterland”(ZVC). Tijdens het vaarseizoen van ca. april t/m oktober, zeilen wij op het Brielse Meer met lelievletten.
Naast deze andere locatie hebben wij tijdens de zeilopkomsten ook iets andere opkomsttijden, zodat we meer tijd hebben om te zeilen. Onze opkomsttijden zijn van 9.30 tot 12.30 uur.
Het vervoer van en naar ‘Oosterland’ dient u onderling zelf te regelen, middels een adressenlijst.

Er gaat altijd leiding met een vaarbevoegdheid bij de Orca's mee in de vlet om op een speelse wijze het zeilen te leren. Op deze manier wordt de basis gelegd voor het CWO III diploma welke behaald kan worden bij de Zeeverkenners.

 

CWO

Bij de Orca’s wordt er ingegaan op de kennismaking met het zeilen, het vaarklaar maken van een vlet, roeien en wrikken, veiligheid aan boord, vaarregels, zeiltermen, onderdelen van een vlet en de nodige knopen. Tijdens de zomer maanden gaan we in op de praktijk. Gedurende de wintermaanden zullen we de theorie behandelen.

Tijdens de wintermaanden draaien wij opkomsten op het Fort in Hellevoetsluis. De opkomsttijden zijn dan van 10.00u tot 13.00 uur. Gedurende de winteropkomsten zullen we ons bezighouden met een stukje theorie (CWO I & II), verdienen van een insigne, spelletjes en onderhoud van de boten. Bij deze laatste activiteit vragen we ook af en toe de hulp van de ouders want “vele handen maken licht werk”. Bij de waterscouts is de verdeling gemaakt tussen het “stalen werk” en het “houten werk”, waarvan wij bij de Orca’s het laatste voor onze rekening nemen.

U wordt van de diverse activiteiten tijdig op de hoogte gebracht d.m.v. brieven die we met de Orca’s meegeven, mailen en welke te vinden zijn op de website. Daarnaast hebben we een Facebookpagina.

Wat wel/niet meenemen tijdens het vaarseizoen:
Wij raden aan om uw kind de volgende dingen mee te geven in een rugzakje:
• bergschoenen of gymschoenen
• regenpak
• set schone/droge kleren
• warme trui
• bij mooi weer: zwemkleding met handdoek, zwemschoenen en zonnebrand
• iets lekkers en wat te drinken voor tussendoor

Het is vanwege veiligheid verboden om laarzen aan te hebben aan boord dus hou hier rekening mee. Liever ook geen (teen)slippers.

Installatie
In November of December is het zo ver, de “nieuwe” Orca’s worden geïnstalleerd. Welke spullen zij hiervoor nodig hebben en waar deze te verkrijgen zijn wordt tegen die tijd in de nieuwsbrief (Bakboord-Stuurboord) aan u uitgelegd. Hieronder is aangegeven waar welke insignes en naambandjes genaaid moeten worden. Dit mag echter pas NA de installatie. Wel mag uw kind tot aan de installatie een blauwe Scout-Fit dragen.

Onze tip voor het kopen van een Scout-Fit, neem een maatje groter. Dan heb je er bij de Zeeverkenners ook nog wat aan!

installatie

 

Afmelden bij afwezigheid

Voor het plannen van onze activiteiten en spelletjes, willen we graag weten wie er wel/niet naar een opkomst komen, meld daarom alstublieft uw kind af als hij/zij een keer niet kan. Dit kan zowel telefonisch als via de mail bij Anna of Denise.

Mochten er na het lezen van deze informatie nog vragen zijn horen wij het natuurlijk graag!

 

Met vriendelijke Scoutinggroet, het leidingteam

v.l.n.r.

Kevin, Denise, Anna en Jochem (Rick is ook onderdeel van ons leidingteam maar momenteel afwezig i.v.m. stage)

Leiding 2017

Leiding Orca's

Tom de Koning

Tom de Koning

Hoi, Ik ben Tom de Koning. Al sinds een kleine Lees verder
Esther Swaep

Esther Swaep

Heei! Mijn naam is Esther Swaep. Ik ben 18 jaar Lees verder
Kevin Friso

Kevin Friso

Hallo, ik ben Kevin, Als Orca ben ik bij scouting Lees verder
Jochem van Waarde

Jochem van Waarde

Hey, Ik ben Jochem ik ben 19 jaar oud en Lees verder
Rick Verdam

Rick Verdam

Hey, Ik ben Rick en ik woon in Hellevoetsluis. Sinds Lees verder
  • 1

Contact met de Orca's

Een berichtje

Een echte brief
Postbus 235, 3220AE Hellevoetsluis

Even op zaterdagochtend tussen 10-12 uur langskomen in de vesting?
Plein Fort Haerlem 1, Hellevoetsluis

Wat is Scouting Hellevoetsluis?

Scouting Hellevoetsluis staat voor uitdaging! Scouting Hellevoetsluis biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. 

 
 

Meer informatie

Lid worden van Scouting Hellevoetsluis?

Laat je uitdagen en ontdek Scouting! Al vanaf 5 jaar is er bij Scouting heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur!

 

 

Meer informatie

Doe mee als vrijwilliger

Ook als je al wat ouder bent is Scouting een uitdagende belevenis! Op dit moment hebben wij vacatures voor:

  • Leiding bij de Welpen (groep 4-5-6)
  • Leiding bij de Bevers (groep 2-3)

Doe mee en stuur een berichtje aanEric!