Image is not available
Image is not available
Slider

Het is wel even gek: praten met andere kinderen die je wel kunt horen maar niet kunt zien... Toch is dat wat er gebeurt tijdens de Jota opkomst van Scouting Hellevoetsluis. Door middel van radiogolven (en een beetje hulp van onze zendamateurs) praten onze Bevers (5-6 jaar) met andere Bevers van een scoutinggroep uit Zevenbergen (Noord-Brabant). Gelukkig zijn onze Bevers niet verlegen en al snel wordt er volop met elkaar gekletst. Na een tijdje is er wisseling van de wacht. De Bevers gaan naar buiten en de Welpen - die even daarvoor nog buiten leuke spellen deden – gaan bij de zendamateur zitten. Op de (digitale) kaart kunnen ze zien dat ze via de radio contact hebben gekregen met Welpen uit Monster (nabij Hoek van Holland). Dat is gaaf! Het favoriete gespreksonderwerp? De lunch!

Wat was het een succes! Alle scouts hebben met hun eigen groep leuke spellen gespeeld rondom het fort. Er werden ‘bommen’ ontmanteld en internationale verbindingen gemaakt met o.a. scoutinggroepen in Italië en Noorwegen.
Ook de soldeerwerkjes waren een succes! Gelukkig konden we in de open tenten toch lekker buiten aan de slag. En voor de vragen was er een volledig coronaproof helpdesk!
 
De felbegeerde Jota Awards zijn al bekend!
  • De Welpen Award gaat naar de Dahinda horde. Ze hadden verbinding met Oudewater, 55 km verderop
  • De Nederland Award gaat naar de Amfibieën. Zij hadden verbinding in Tilburg, 68 km verderop
  • De Wereld Award gaat (wederom) naar de Zeeverkenners. Zij hadden contact met Amerika op 5819 km van Hellevoetsluis
  • De Digi Award gaat naar de Orca`s met een contact in Oekraïne op 2220 km naar het Oosten.

Deze kleine opzet van Jota is mede mogelijk gemaakt door onze eigen Jota-organisatie, onze eigen zendamateurs Arno, Esther, Danny en Lennard en de samenwerking met EZHE met Ronald achter de radio.

Bedankt!

Morgen is bij de opkomst tijd zijn om enkele Jota-elementen toe te voegen. Dus de antenne is op het dak van het fort gezet en alle radio's aangesloten. Elke speltak heeft een eigen opkomst en als extra spelelement kunnen de bevers, welpen en scouts om-de-beurt achter de microfoon gaan zitten en contact maken met anderen. Ze hebben de afgelopen weken al kunnen oefenen. Bij jota hoort ook het solderen van een technische herinnering, dus toch een beetje jota ... Veel plezier morgen!

Kunnen wij op jouw stem rekenen? Wij doen mee met Rabo ClubSupport met als doel heel nieuw spelmateriaal! Met de aanschaf van nieuwe kano's kunnen we nog meer avonturen op het water beleven.

Heb jij een rekening bij de Rabobank? Dan kun jij op ons stemmen. Stem nu direct in de Rabo App of online op rabobank.nl/clubsupport.

Dank je wel!

Het is de realiteit: het covid-19 virus is nog steeds aanwezig in Nederland. Het blijft belangrijk dat we aandacht houden voor de maatregelen in de strijd tegen covid-19. Op basis van de meest recente maatregelen van de overheid en de adviezen van Scouting Nederland heeft Scouting Hellevoetsluis haar Richtlijnen aangepast. De focus ligt op de wekelijkse opkomsten voor onze jeugdleden t/m 17 jaar. We kijken daarbij niet alleen wat mag maar ook wat kan. De opkomsten van onze bevers, welpen, scouts en explorers gaan door. De opkomsten worden gespreid in tijd en we vragen iedereen dringend om rekening te houden met de afspraken die we met elkaar maken om corona buiten de deur te houden. Verder zal het rustig zijn op het fort. De veiligheid van onze leden en vrijwilligers staat voorop.

Lees hier wat onze richtlijnen zijn vanaf 14 oktober. Lees op de website van Scouting Nederland de gedetailleerde richtlijnen. 

Neem de richtlijnen serieus en volg ze op. Voorkom zo nieuwe maatregelen. De bescherming tegen het virus doen we met elkaar.

We houden de berichten over aanpassingen in de maatregelen door de overheid zorgvuldig in de gaten.

Hellevoetsluis, 14 oktober 2020

Een explorer trekt er samen met anderen op uit om de wereld om zich heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken’. Een zin uit de ‘scouting-wet’ die explorer Fenix (17) letterlijk heeft genomen! In maart vertrok Fenix – met een groepje medeleerlingen van school – naar Gambia. Doel? Toiletten opbouwen voor de (400!) leerlingen van een kleuterschool op het platteland. Tijdens de jaarlijkse Baden Powell-dag (februari 2020) zamelden scouts geld in voor dit goede doel en de opbrengst werd verdubbeld door Scouting Hellevoetsluis. Fenix kon daardoor maar liefst € 250 bijdragen!

De trip begon in Banjul – de hoofdstad van Gambia – direct aan de kustlijn. En dat is niet zoals de Nederlandse kustlijn. Uitrusten van de vliegreis op het strand, tijdens een wandeltocht door de stad wilde apen tegenkomen en gieren op het dak van je appartement: dat is toch geweldig? “Oh wacht even hoor, m’n slang is ontsnapt” hoor ik, als we met elkaar bellen voor dit verhaal. Het is me nu wel duidelijk dat Fenix niet bang is voor exotische dieren. En dat is maar goed ook want bij wilde apen bleef het niet.. Een bezoek aan een krokodillenboerderij mét loslopende krokodillen stond namelijk ook op de planning. Wie meer wil weten over zeldzame vogels, albino krokodillen en olifantbomen moet Fenix maar is opzoeken in het explorer-lokaal.

Dat Gambia niet alleen maar mooie natuur is, kan Fenix bevestigen. Tijdens de autoritten reden ze door straten waar veel mensen in armoede leven. En 40 graden celcius in combinatie met open poepgaten in de grond, resulteert onvermijdelijk in erge stank. Ook de kleuterschool – het einddoel van deze reis – was niet zoals wij ze kennen in Nederland. Deze school ontvangt dagelijks zo’n 400 tot 450 kinderen tussen de 3 en 7 jaar. De kinderen krijgen er één schep rijst, één klein stukje kip en een klein beetje saus: hun enige maaltijd op de dag. Dankzij de bijdragen en inspanningen van de school van Fenix zijn op het terrein van de kleuterschool de afgelopen jaren al veel projecten gestart. Zo is er nu een moestuin, een waterput, konijnenhokken en zijn er muren geschilderd. Mede door de financiële bijdrage van Scouting Hellevoetsluis komen daar dit jaar nieuwe toiletten bij! Er moest dus gesjouwd worden met stenen zodat er muren gemetseld konden worden. Die staan rondom een gat in de grond met daarbovenop een toiletpot. Hoewel er nog geen water is om door te spoelen is het een echte verbetering, gezien de dames eerst alleen twee grote stenen (direct naast het gat) hadden om op te zitten tijdens het plassen.

Als ik Fenix vraag naar het meest indrukwekkende moment dan vertelt hij over het bezoek aan de huizen van de docenten. In sommige gevallen deelt een gezin van zo’n 5 à 6 mensen een huis dat bestaat uit twee kleine kamers – gevuld met één bed en een paar matjes op de grond. Een kast met beeldjes of knuffels? Heel normaal in Nederland maar een teken van pure luxe in Gambia. “Ik besefte me ineens hoe makkelijk en goed wij leven”. Fenix sluit af door te zeggen dat hij hoopt dat covid-19 snel verdwenen is: “dan kan ik volgend jaar weer op bezoek, om te zien hoe het proces verloopt”. Ik duim natuurlijk met hem mee.

Door: Liselotte Struijs

Wat is Scouting Hellevoetsluis?

Scouting Hellevoetsluis staat voor uitdaging! Scouting Hellevoetsluis biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. 

 
 

Meer informatie

Lid worden van Scouting Hellevoetsluis?

Laat je uitdagen en ontdek Scouting! Al vanaf 5 jaar is er bij Scouting heel veel te beleven. Hoe ouder je bent, hoe groter en uitdagender het avontuur!

 

 

Meer informatie

Doe mee als vrijwilliger

Ook als je al wat ouder bent is Scouting een uitdagende belevenis! Op dit moment hebben wij vacatures voor:

  • Leiding bij de Welpen (groep 4-5-6)
  • Leiding bij de Bevers (groep 2-3)

Doe mee en stuur een berichtje aanEric!