Sponsor ons met :

Logo Scouting Hellevoetsluis liggend

Scouting Hellevoetsluis

Scouting Hellevoetsluis is een gemengde Scouting groep met 12 speltakken. Onze Scoutinggroep maakt deel uit van de landelijke vereniging Scouting Nederland. In ons land zijn zo’n kleine 1500 groepen actief. Totaal zo’n 90.000 jeugdleden en 30.000 kaderleden.

Een aantal groepen samen vormt een regio Onze groep maakt deel uit van de Scouting regio Maasdelta.
Als lid van Scouting Nederland geven wij jeugd van 5 tot 23 een plezierige vrije tijdsbesteding met het Scouting spel als leidraad.

  • Scouting kan al vanaf 5 jaar.
  • Je zit in leeftijdsgroepen bij kinderen van je eigen leeftijd.
  • Jongens en meisjes zitten bij de meeste speltakken gemengd, behalve de welpen van de Shanti Horde, dat zijn alleen meisjes.
  • Er is voor elke speltak ervaren én enthousiaste leiding.
  • Bij scouting zijn we heel veel buiten actief.
  • In het historische Fort Haerlem heeft elke speltak een eigen lokaal.
  • Elke zaterdag is er een opkomst.

Geschiedenis

Scouting Hellevoetsluis is ontstaan uit de Flora groep en de Voornse Trekkers. Beide groepen zijn opgericht in het voorjaar van 1954. De Flora groep als een meisjes groep met Kabouters en Padvindsters en de Voornse Trekkers als jongens groep met Welpen en Verkenners (toen nog Landverkenners).

Na jaren te hebben rondgezworven op zoek naar een clubhuis, werd in januari 1972 officieel het fort Haerlem in gebruik genomen. Beide groepen hadden daar toen onderdak gevonden. Het gebouw was toen nog eigendom van Domeinen. Klik hier voor meer informatie over fort.

alt
alt

 

De Flora groep bestond toen uit de Kabouters en de Padvindsters, een echte meisjes groep dus. De Voornse Trekkers bestonden uit Welpen en Zeeverkenners. In het fort werden toen 5 lokalen gebruikt. Vier voor de Speltakken en een leiderslokaal. Momenteel is het in handen van de gemeente Hellevoetsluis en gebruiken we 10 lokalen als spellokaal en een leiderslokaal en een archief. Het duurde echter nog tot 1989 voordat er gefuseerd werd tot Scouting Hellevoetsluis.

Op dit moment telt de groep ongeveer 200 jeugdleden en 40 man kader en zijn we de grootste groep in Regio Maasdelta. In Hellevoetsluis zijn we de enige Scouting groep

Deskundige leiding

Ruim 30.000 vrijwilligers maken het mogelijk dat meer dan 90.000 kinderen en jongeren het spel van Scouting spelen. Zij zijn als het ware de reisleiders van de ontdekkingsreis. De bedenkers van het avontuur. Een groot deel van die vrijwilligers doet dat als leidinggevende. Daarnaast zijn er allerlei mensen actief in verschillende besturen en in ondersteunende functies.

Leidinggevenden worden door Scouting Nederland zelf opgeleid. Het trainingsaanbod is maatwerk. Na een basistraining blijven leidinggevenden zich verder ontwikkelen met gespecialiseerde vervolgtrainingen. Ook voor leiding staat plezier voorop. Ze doen het tenslotte vrijwillig. Maar niet vrijblijvend. U mag 100% inzet verwachten.

alt
alt

Spelend op ontdekkingsreis

Plezier staat bij Scouting voorop. Maar Scouting is meer. Bij Scouting verkennen kinderen en jongeren de wereld om zich heen. Ze verleggen steeds hun grenzen. Eerst nog speels, later steeds avontuurlijker en met meer uitdaging. Spelenderwijs leren ze hun eigen verantwoordelijkheid kennen. Ze worden zelfstandig en nemen hun eigen beslissingen. Leiding wordt steeds meer begeleiding. Zo helpt Scouting kinderen bij het ontwikkelen van hun persoonlijkheid.

 

Een aantal thema’s staat centraal in de ontdekkingsreis van Scouting:

  • Een scout ontwikkelt z’n eigen talenten. Er is ruimte voor de persoonlijke interesses van ieder kind. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig.
  • Een scout verliest de ander nooit uit het oog. Samenspel en samenwerken. Niet voor niets beloven ze elkaar: Jullie kunnen op me rekenen.
  • Scouts staan bovendien open voor hun omgeving. Scouting respecteert alle culturen in de wereld en wil ervan leren. En minstens zo belangrijk: de natuur. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

Meer weten over Scouting Hellevoetsluis of welke speltak bij je past? Klik dan hier

Deel dit bericht

Share on facebook