Sponsor ons met :

Logo Scouting Hellevoetsluis liggend

Welkom ouders/verzorgers van de Luchtverkenners!

Binnen scouting zijn behoorlijk wat verschillende speltakken te vinden, zoals je misschien al gezien hebt op onze website. Eén van deze speltakken zijn luchtscouts, jongens en meisjes tussen de 10 en 15 jaar die het leuk vinden om met luchtvaart en techniek bezig te zijn. Maar lekker buiten spelen en vuur maken doen wij natuurlijk ook.

 

Algemene informatie

Laten we beginnen met wat algemene zaken, een groep met Luchtscouts is heel gemakkelijk bij elkaar te krijgen door “Eskader” te roepen, de verschillende bemanningen met een 1e en 2e piloot aan het hoofd zullen ervoor zorgen dat hun groepje compleet is en verzamelt op de juiste plek. De 1e en 2e piloten zijn veelal de oudste scouts die al veel scoutingervaring en skills hebben en de verantwoordelijkheid van een groepje op zich kunnen nemen. Op dit moment hebben we 3 bemanningen; Arenden, Valken en Haviken. De Teamleider van de luchtscouts heet Skipper en de rest van de leiding heet Vaandrig. Benieuwd wie deze rollen vervullen, kijk dan snel onder aan de pagina.

Bij een sportclub noem je het training, op school noem je het les maar bij scouting noemen we het samenkomen een opkomst. Onze opkomsten zijn in principe elke zaterdagochtend van 10:00-12:00 uur met uitzondering van de schoolvakanties, meestal is op de laatste zaterdag van de vakantie weer opkomst. Uitzonderingen zijn te vinden in onze nieuwsbrief de “@irmail”, deze is via de mail en in het lokaal verkrijgbaar of bekijk de agenda op deze website.

 

Opkomsten

De opkomst beginnen we altijd met gezamenlijk openen, dit doen we door de vlag te hijsen en de wet op te zeggen. De dienstbemanning zorgt dat de luiken open zijn en dat de vlag op tijd buiten hangt. Sinds september 2015 hebben we de nieuwe scoutingwet in gebruik genomen, deze luidt als volgt:

Een luchtverkenner trekt er samen met anderen op uit om de wereld om zich heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.

Hij is eerlijk, vriendelijk en zet door.

Hij is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.

Hij is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

Na deze officiële opening kunnen we met het scoutingspel gaan beginnen. Afhankelijk van het seizoen en het weer binnen of buiten. Tussendoor drinken we vaak een glaasje limo en soms wat te snacken of een traktatie van een jarige. Aan het eind van de opkomst gaan we gezamenlijk sluiten, dit doen we door de vlag weer te strijken. De dienstbemanning zorgt na de opkomst dat het lokaal weer netjes opgeruimd en geveegd wordt, de vlag weer naar binnen gaat en de luiken worden gesloten.

Het kan een keer gebeuren dat een opkomst niet meegedraaid kan worden, graag weten we dit van te voren zodat we rekening kunnen houden met het programma en eventuele inkoop van materialen voor de desbetreffende opkomst. Daarnaast hoeven we ons dan ook geen zorgen te maken of onderweg naar scouting misschien iets gebeurd kan zijn. Afmelden kan via bellen, mailen of whatsapp. De contactgegevens zijn te vinden in de @irmail.

 

Scoutfit

Tijdens opkomsten dragen luchtscouts een grijze “scoutfit” met onze groepsdas, een koningsblauwe das met de badge van Scouting Hellevoetsluis. De das wordt bij elkaar gehouden met een bruine dasring. Helaas raken dasringen makkelijk kwijt, dus daarom een tip: maak een elastiekje vast aan de dasring en doe dat elastiekje een aantal maal om de das heen, dan glijdt het er niet meer vanzelf af. De dasring kan ook met een veiligheidsspeld vastgemaakt worden aan de scoutfit.

Op de blouse zit het installatie-teken (het embleem van Scouting Nederland), het speltakteken van de Luchtscouts en op de rechtermouw ons groepsnaambandje en speltaknaambandje. Hieronder komen eventuele naambandjes of badges van activiteiten waaraan je meegedaan hebt, zoals bijvoorbeeld Jota/Joti, de RSW en kamp. Op de linkermouw komen de verdiende insignes.

Voor officiële gelegenheden wordt een donkerblauwe broek gedragen, bijvoorbeeld als we gaan helpen met dodenherdenking of Koningsdag. Voor de overige keren is het belangrijk om niet al te nieuwe kleding naar scouting aan te trekken, we gaan tenslotte lekker buiten spelen en blijven dan niet altijd (of altijd niet) schoon en droog.

Bij documenten rechtsbovenaan deze pagina is te vinden wat allemaal nodig is om geïnstalleerd te kunnen worden als luchtscout.

sfScouts 

 

Installatie

Nadat een tijdje is meegedraaid met de luchtscouts wordt het tijd dat nieuwe scouts er echt bij gaan horen en gaan we installeren. De grijze blouse mag al gedragen worden voor de installatie, maar tijdens de installatie zullen we alle insignes opspelden en mag de scoutingbelofte afgelegd worden. Deze luidt als volgt:

Ik beloof mijn best te doen een goede luchtverkenner te zijn.

Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.

Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.

Jullie kunnen op mij rekenen.

 Installeren

Na deze belofte mogen alle insignes thuis op de blouse gemaakt worden. De installatie is een officieel en feestelijk moment, ouders, broertjes, zusjes en andere geïnterreseerde zijn van harte welkom om te komen kijken en foto’s te maken.

 

Vaardigheidsinsignes

Bij scouting leren kinderen heel erg veel en voor een aantal zaken zijn vaardigheidsindignes te verdienen. Deze insignes zijn te verdienen in 8 activiteitengebieden op 3 verschillende niveau’s. Daarnast zijn nog tal van verdiepingsinsignes te verdienen, meer informatie hierover is te vinden op de website van Scouting Nederland. We Werken tijdens de opkomsten aan de verschillende activiteitengebieden en zodra gemerkt wordt dat een scout voldoende skills heeft worden insignes uitgereikt.

Activiteitengebieden

 

Kampen en weekendjes weg

Door het jaar heen hebben we verschillende overnachtingen met als klapper op de vuurpijl het jaarlijkse zomerkamp. Tijdens deze weekenden en kampen slapen we over het algemeen in een tent en moet dus zelf voor slaapspullen gezorgd worden. Een standaard paklijst voor overnachtingen is als volgt:

  • Matje
  • Slaapzak
  • Pyjama
  • Toiletspullen
  • handdoek
  • Schone kleding + ondergoed
  • Zaklamp
  • Goede en stevige (wandel)schoenen
  • Scoutfit
  • Regenkleding

De kosten voor deze weekendjes weg en kampen zijn niet bij de contributie inbegrepen, maar zijn over het algemeen niet heel erg prijzig (€ 5,- tot € 25,-). De prijs van het zomerkamp ligt op € 110,-. Mochten er speciale diëten of andere zaken die voor ons van belang zijn spelen dan horen wij dit graag van te voren zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Het zomerkamp is altijd de eerste week van de zomervakantie van zaterdag tot zaterdag, zet die dus vast in de agenda!

 

Wij hopen dat met deze korte praktische informatie een duidelijk beeld geschept is over de gang van zaken bij de Luchtscouts. Om alles uit te leggen op deze pagina wordt wat langdradig en wij nodigen je dan ook graag uit om eens bij ons binnen te wandelen en sfeer te proeven in ons lokaal in Fort Haerlem (trap op, linksaf, 3e lokaal).

Deel dit bericht

Share on facebook