Sponsor ons met :

Logo Scouting Hellevoetsluis liggend

Handig om te weten voor welp en ouder/verzorger

Als ouder/verzorger bent u graag op de hoogte van wat uw kind nu eigenlijk allemaal doet en leert binnen onze welpenhorde.

We hopen natuurlijk dat jullie ons aktief zullen volgen op de website en op Facebook, zodat jullie zelf ook een beeld kunnen vormen.

Om een beetje een idee te geven wie wij zijn en wat wij doen leggen we het een en ander uit.

Op dit moment is onze welpenhorde 24 kinderen groot. Dat is een heel mooie groep bij elkaar. Voor deze groep hebben wij momenteel 4 man (eigenlijk vrouw) leiding. Wij kiezen er met veel plezier voor om onze vrijetijd met onze welpen door te brengen en hen een zo’n uitdagend mogelijk programma aan te bieden!

Vanaf 9.45 uur zijn onze welpen welkom in ons lokaal. Om 10.00 uur gaan wij openen en gaan wij ervan uit dat iedereen aanwezig is.
Mocht het zo zijn dat uw kind niet aanwezig kan zijn, dan vragen wij dit te melden vóór de opkomst. Dit kan telefonisch naar het telefoonnummer van het Fort: 0181-311648 of via de mail: voornsetrekkershorde@scoutinghellevoetsluis.nl

Bij een opkomst komt meer kijken dan alleen spelen. Scouting staat eigenlijk ook wel bekent om de rituelen waarvan we allemaal veel kunnen leren. Hieronder gaan we een paar van die rituelen uitleggen.

Binnen onze horde werken wij met nesten

IMG 8484

In het jungleboekverhaal heet een groep welpen een Horde en die bestaat uit meerdere nesten, dat zijn kleinere groepjes van jonge wolven.

Nesten zijn groepjes van ongeveer 6 kinderen die vaak iets samen doen. De nesten hebben bij ons ieder een eigen kleur.
Een nest bestaat uit welpen van alle leeftijden; één van de oudsten (of degene die er al het langst bij zit) is de gids van het nest en er is een hulp-gids. Het handige daarvan is, dat de welpen elkaar dingen kunnen uitleggen. Een nieuwe welp hoeft niet alles van de leiding te leren, want de gids en hulp-gids zullen ook vaak een handje helpen. Van de andere kant biedt dat de oudste welpen weer wat extra’s door eigen verantwoordelijkheid te hebben binnen hun nest.
Elke week (in ieder geval als we gewoon in het clubhuis zitten) is er één nest ´corveenest´. De welpen uit dat nest doen de opening en sluiting en helpen na afloop met opruimen.

Opening en sluiting

Om duidelijk te maken dat we elke week met z’n allen in de Jungle aan de slag gaan, begint een opkomst met de opening. We staan in de in kring. Een welp uit het “corveenest” mag de totem aanbieden aan de leiding. De welp zegt dan de welpenwet op.

Vervolgens openen met alle welpen.

We zijn weer in de jungle (stevig staan, handen in de zij)
we gaan op avontuur (stap naar voren)
doen supergave dingen (stevig staan, handen in de zij)
iets anders ieder uur, (stap naar achter)
slingeren aan lianen, (doen alsof je liaan pakt, met beide handen)
trotseren de rivier, (peddel-beweging, eerst links, dan rechts)
speuren door de jungle, (hand boven ogen, kijken van links naar rechts)
zijn vriend van mens en dier. (pak elkaars handen vast met gekruiste armen)
Yalahi! (handen los, en spring met armen omhoog)

Aan het eind van de opkomst doen we net zoiets, de sluiting dus. Alle Welpen staan
hierbij in een kring en houden met gekruiste armen elkaars handen vast (rechts over links). Dan worden de handen geschud tijdens het opzeggen van de tekst:

We verlaten de jungle,
En we komen snel weer terug.
Yalahi!

Installatie

Na een aantal weken bij de Welpen meegekeken te hebben, wordt het tijd dat je er echt bij gaat horen. Dat is best wel een feestje waard en dat feestje noemen we de installatie

Wat moet je doen om geïnstalleerd te kunnen worden als welp? Je moet er in de eerste plaats zin in hebben natuurlijk. Je moet een groene scoutfit kopen (zie verderop; de rest van het scoutfit maken we tijdens de installatie wel compleet). En je moet de Welpenwet kennen en beloven dat je je daaraan gaat houden. De wet vind je hier onder, maar je kent hem misschien al wel, want hij wordt elke week bij de opening opgezegd

.IMG 2804

De Welpenwet

Om met z’n allen samen in de jungle te kunnen spelen, moeten we wat regels afspreken. De belangrijkste van onze spelregels is de welpenwet.

Zoals gezegd wordt de wet elke week bij de opening opgezegd, dus tegen de tijd dat je als welp geïnstalleerd gaat worden, heb je de wet al een paar keer gehoord. Dat komt goed uit, want het is de bedoeling dat je bij de installatie de Welpenwet kent – en begrijpt natuurlijk.

Dit is de welpenwet:

“Een welp speelt samen met anderen in de jungle.

Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.

Een welp zorgt goed voor de natuur.”

Wat betekent dat?

—Wel, één van de belangrijkste dingen is dat Welpen samen spelen. Ook als we een wedstrijdje doen of zo iets, gaat het in de eerste plaats om het samen spelen en niet om het winnen. Eerlijkheid en vriendelijkheid maken dat samen spelen natuurlijk een stuk makkelijker en prettiger.

Doorzetten kan van alles inhouden: als één van de jongste welpen zul je af en toe wel iets tegenkomen wat een beetje (te) moeilijk voor je is. Geeft niets, gewoon proberen, dat is altijd leuker dan opgeven en mopperend aan de kant gaan zitten. Tegen de tijd dat je één van de oudsten bent, vind je sommige dingen misschien een beetje kinderachtig. Toch maar proberen, je weet maar nooit of het toch leuk is. Of dat je er een van de jongere welpen bij kunt helpen.

—In de wet staat ook dat welpen goed voor de natuur zorgen. We vinden het allemaal leuk om spelletjes in het bos of op het water te doen, maar dan moeten we er met z’n allen wel voor zorgen dat er nog een bos overblijft voor de volgende keer en dat het water niet vol drijft met onze rommel van vorige week. Dus geen takken afbreken of rommel achterlaten. Maar dat spreekt natuurlijk vanzelf!

IMG 8446

De Belofte

Leuk zo’n wet en handig als je hem kent. Maar wel zo handig als we er ook op kunnen rekenen dat je je er aan gaat houden. Daarom leggen alle nieuwe Welpen bij hun installatie de belofte af:

“Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn,

Iedereen te helpen waar ik kan,

en me te houden aan de welpenwet.

Jullie kunnen op me rekenen.”

Wat betekent dat?

Niet al te lastig dus, wat je hier moet beloven. Je hoeft niet te beloven een perfecte welp te zijn, alleen maar om je best te doen, dat is alles wat we van iemand kunnen verwachten. Bij het zeggen van de belofte maak je met je rechterhand het saluut, net als tijdens de opening.

De Scoutfit

Bij de Welpen draag je natuurlijk onze scouting-kleding (ook wel scoutfit genoemd), zodat iedereen kan zien dat je bij de leukste vereniging van Nederland hoort.

Voor de Welpen bij onze groep bestaat dat uit een groene Scoutfit-blouse en een donkerblauwe broek (die lekker vies mag worden) en daarbij natuurlijk onze groepsdas. Scouting Hellevoetsluis heeft een koningsblauwe groepsdas. Op de groepsdas komt de badge van Scouting Hellevoetsluis. De das wordt bij elkaar gehouden met een bruine dasring. Helaas raken dasringen makkelijk kwijt, dus daarom een tip: maak een elastiekje vast aan de dasring en doe dat elastiekje een aantal maal om de das heen, dan glijdt het er niet meer vanzelf af, of een veiligheidsspeld.

Op de blouse zitten in ieder geval het installatie-teken (het embleem van Scouting Nederland), het speltakteken van de welpen en op de mouw ons groepsnaambandje en daaronder het naambandje met Voornse Trekkers Horde.

Bovenaan op de rechtermouw, onder de naambandjes van onze groep, komen eventuele naambandjes of badges van activiteiten waaraan je meegedaan hebt, zoals bijvoorbeeld Jota Joti, de Jungledag en Speelfestijn.

Op de linkermouw doe je je verdiende insignes.

sfScouts

Insignes

Om te laten zien dat je als welp veel leert, zijn er de vaardigheidsinsignes.
Deze insignes zijn gebaseerd op acht activiteitengebieden. Voor elk activiteitengebied is er minimaal één insigne beschikbaar. Per seizoen kun je bij ons 1 vaardigheidsinsigne verdienen. Heel soms zelfs 2. Dit doen we door dieper in te gaan op een gekozen vaardigheid bijv. veilig en gezond, uitdagende scoutingtechnieken, buitenleven en sport en spel. We maken altijd een bewuste keuze voor wat onze welpen, op dat moment, het meest aanspreekt.
Doormiddel van opdrachten kunnen de welpen veel leren over de vaardigheid. Vaak doen we dit met een boekje, waaruit opdrachten gemaakt en gedaan moeten worden. Als de opdrachten goed en kompleet zijn uitgevoerd, wordt dit door de leiding afgetekend en kunnen de welpen een mooi insigne bovenaan de linkermouw toevoegen.

Activiteitengebieden

Een hoop informatie!

Heeft u nog vragen? Dan horen we dit graag!

 

 

Deel dit bericht

Share on facebook